Led Nedir ? Neden Led Ampul Kullanmalıyız ?

Led Nedir ?

LED (“Light Emitting Diode”, Işık Yayan Diyot), yarı iletken, diyot temelli,ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920’lerde Rusya’da icat edildive 1962 yılında Amerika’da pratik olarak uygulanabilen elektronik birbileşen haline getirildi.”

Her alanda güvenle kullanılabilecek, yüksek aydınlatma seviyelerindebile başarılı ürün aileleri oluşmuş LED için 4 başlık, aslında nedenLED sorusunun cevabı gibi;

1) Enerji Tasarrufu

2) Uzun Ömür

3) Esnek, renkli ve verimli

4) Çevre Dostu

Geleneksel lambalara kıyasla %50-%90 daha az tüketimleri vardır, Maliyetlerini kısa sürede amorti ederler. Uzun ömürlüdürler (Gelenekseller + Enerji tasarruflular 2.000-15.000 saat, LED’ler 50.000- 100.000 saat).

Günlük 12 saat kullanımla yaklaşık 10 yıl ve üzeri ömür demektir. Işık vermek için ısınma süresine ihtiyaç duymazlar, hemen yanarlar. Hızlıdır, 200 ms içinde ışık vermeye başlarlar.

Civa, radrasyon, gaz içermez, karbondioksit salınımı yoktur, güvenilir ve çevrecidir. Elektromanyetik dalga ve titreşim yoktur.

Sodyum ve civalı lambaların patlama riski varken, LED’lerde bu oran sıfırdır. Şok ve titreşimlere dayanıklıdır. Dimmerlenebilirler (0 – 100 %).LED’ler, patlayıcı sıvıların ve gazların yanında ya da başarısız aydınlatmacıların kazalaraneden olabilecekleri yerlerde kullanılmak için en iyi çözümdür. Çok küçük ışık kaynağı (birkaç mm² ): Küçük ebatlı armatürler geliştirilir, ışık kolayca yönlendirilebilir.

Neden Led Ampul Kullanmalıyız ?

LED yongalarının doğrusal bir materyal üzerine dizilmesiyle elde edilen, akkor filâmana benzeyen yapıya LED filament adı verilir. Ticari adı A19, piyasa adı Edison akkor lamba, yada armut formunda akkor lamba, nasıl adlandırırsanız adlandırın 135 yıllık cazibesi, özelliği olan bir şekle sahip. Son kullanıcı için üretilen her tür ışık kaynağı bu lamba formunda arz edildi, talep gördü. Akkor filâman, kompakt floresan, akkor halojen, LED yada başka ışık kaynakları A19 formda hayat buldu. Bir adım ötesi karikatürlerde, bilgisayar programlarında, infografiklerde; ”bir fikrim var”,”bir şey söylemek istiyorum” bu lamba formuyla ifade edildi. Yine enerji, enerji verimliliği konularında da bu lamba formu kullanıldı. Aydınlatmaya dönersek, A19 formunda akkor lambalar parıltılı ışık beklenen taşlı bir avize için idealdir. Bununla birlikte A19 formunda kompakt florasan ve LED lambaların bir aplik için soft ışık vermesi iyi bir özelliktir.

Diğer yanda bu soft lambalar son kullanıcıların tercihi taşlı avizeler için bu ürünler kamaşma ve taşlarda parıltı meydana getirmediği için akkor filâmanlı lambaların verdiği efekti veremez. İşte tam bu aşamada yenilikçi bir yaklaşımla LED yongaları doğrusal bir materyal üzerine dizilerekakkor filâmana benzeyen bir yapı üretildi, adı LED filament oldu. İşte bu tel gibi doğrusal LED yapılar kullanılarak akkor filâman efektini sağlayacak bir LED lamba üretimine imkan sağladı Seramik veya safir doğrusal bir çubuk üzerine dizilmiş düşük akımlı mavi LED yongaları, elektriksel olarak bağlantısı yapıldıktan sonra sarı fosfor silikon karışımı bir reçine ile kaplanır. İki uçtan çıkartılan metal yapılar (anot katot şeklinde) elektrik bağlantısı için kullanılır. Isıl yönetim için lamba üretilirken ampulün uygun ısıl iletken bir gaz ile doldurulması şiddetle önerilir.

İşte böylelikle antik lambaların görünümünde ve ışık efektine sahip LED lambalar aynı zamanda, LED ışık kaynağının özellikleri tasarruf, uzun ömür, azaltılmış bakım maliyetleri gibi özellikleri öne çıkıyor. Sonuç, hem LED, hem A19 yada başka formlarda şeffaf, hem antik görünümlü, hem de taşlı avizelerde kullanılabilir -taşlarda parıltı yapan- tasarruflu lambalar.